fallback

Нарастващата конкуренция вдига цените на лошите активи

Въпреки че източниците на капитал не са хомогенни пазарът става все по-конкурентен, смята анализатор

10:02 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Американските фондове за частен капитал вече са набрали милиарди евро за имоти в Европа и конкуренцията за лоши активи се засилва, твърдят експерти, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Освен специализирани фирми за имоти като Tristan, Orion и Moorfield, хедж фондове като Centerbridge и фирми за частен капитал като KKR и Baupost също навлизат на европейския пазар.

"Хедж фондовете често търсят възможност за закупуване на ценни книжа клас "Б" в съществуващи структури за ценни книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти (CMBS), където няма приходен компонент в общата възвръщаемост", коментира Даниел Райланд от британската компания SJ Berwin.

"Има и интерес към новоемитирани CMBS, които са привлекателна опция, защото са базирани на настоящите стойности и са в съответствие с CMBS 2.0 - ново поколение CMBS структури, предоставящи на инвеститорите по-голямо ниво на защита", допълва той.

Въпреки че източниците на капитал не са хомогенни, според Райланд пазарът става все по-конкурентен, което дава повод за опасения относно цените, на които се продават някои портфейли от лоши имоти.

"В някои случаи банките дори вписват печалба, тъй като осигурената цена е по-висока от предвидената", отбелязва Райланд. "Много фирми, които търсят възможности за инвестиции, имат подобни бизнес планове и за тях е важно да покажат реални резултати на инвеститорите си", обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:23 | 30.08.22 г.
fallback