fallback

Цените на жилищата в САЩ продължават да нарастват с бързи темпове

Очаква се забавяне на ръста на цените до края на годината заради повишението на лихвите по ипотеките

16:48 | 24.09.13 г. 5
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата в 20 от големите американски градове продължават да се повишават с бързи темпове. Индексът S&P/Case-Shiller е нараснал с 12,4% през юли на годишна база - най-силното повишение от над седем години, предаде Bloomberg.

Повишението на цените на жилищата и на акциите подпомагат увеличаването на богатството на домакинствата, а това насърчава потребителските разходи. Очаква се обаче ръстът на цените на имотите в САЩ да се забави заради ръста на лихвите по ипотеките, който охлажда апетита на купувачите на жилища.

„Цените вероятно ще бъдат поставени под известен натиск, ако търсенето се забави“, коментира Линдзи Пиегза, главен икономист на базираната в Чикаго Sterne, Agee & Leach Inc. "Активността в момента е засилена, тъй като купувачите на жилища се опасяват, че разходите за обслужване на ипотеките може да се повишат“, допълва тя.

Данните на Федералната агенция за жилищно финансиране също сочат, че цените на жилищата в САЩ продължават да се повишават. Изчисляваният от агенцията индекс се е повишил с 1% през юли на месечна база, след като през юни се покачи с 0,7 на сто.

Данните на S&P/Case-Shiller сочат още, че с отчитане на сезонните корекции цените на жилищата са нараснали с 0,6% през юли спрямо юни, като най-силен ръст е регистриран в Лас Вегас – 2,5 на сто. Без сезонната корекция е отчетено повишение от 1,8 на сто на месечна база.

В Лас Вегас е отчетен и най-силният ръст на цените на годишна база – 27,5%. Ръстове от над 20 на сто записват и цените на имотите в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сан Диего.

„Югозападните щати водят възстановяването на пазара на имоти“, коментира председателят на комитета на индекса Дейвид Блицър. Той обаче подчертава, че цените все още са далеч от предкризисните им върхове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 05.09.22 г.
fallback