fallback

Германският пазар на имоти не е застрашен от балон

Търсенето е силно, а предлагането - ограничено, а инвеститорите трябва да се насочат и към второстепенните локации

14:17 | 23.09.13 г.

Няма опасност от балон на германския пазар на недвижими имоти въпреки нарастващите цени, според управляващия директор на Corestate Capital Advisors Саша Вилхелм, цитиран от онлайн изданието Property EU.

По думите на експерта увеличението на цените напоследък е част от фазата на "приспособяване" на пазарите, а не прегряване, както се опасяват някои анализатори. "Търсенето на ключови имоти е изключително високо. То надхвърля предлагането. Ето защо все повече международни инвеститори се насочват към Германия, водени от факта, че тук има недостиг на предлагане, а цените вървят нагоре", коментира той.

Въпреки евентуалните промени на регулациите за наемите, германският жилищен пазар остава стабилен като инвестиционна възможност, особено в Берлин, отбелязват други експерти. Главният инвестиционен директор на AEW Europe е на мнение, че признаците за въвеждане на известни ограничения при наемите след изборите са налице, но те едва ли ще променят стратегията и плановете на компанията му.

В същото време експерти съветват инвеститорите да се насочат към второстепенни места и алтернативни активи в Германия, тъй като там има силен потенциал за растеж и възвръщаемост. В момента има 15 града извън "големите шест" - Мюнхен, Хамбург, Берлин, Дюселдорф, Щутгарт и Франкфурт, където инвеститорите трябва да потърсят възможности. "Въпреки че половината инвестиции се случват във водещите шест града, другата половина е извън тях", коментира Нилс Хубенер от SEB investment.

Разширяването на инвестициите на богатия германски пазар е начин да се гарантира смесено представяне на възвръщаемостта в краткосрочен и дългосрочен план, което позволява на инвеститорите да се възползват от "полицентричната" структура на Германия.

"Микsът в един портфейл предоставя сигурност, дългосрочна визия и добра възвръщаемост. Не бих инвестирал само в първокласните градове. Ако искате по-висока възвръщаемост, трябва да погледнете и към градове като Есен, Дортмунд, Манхайм, Нюрнберг, Дрезден и Лайпциг", съветва Игнас Тромбело от Colliers International.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 10.09.22 г.
fallback