fallback

Сингапур циментира топ позицията си в сферата на частния бизнес

Въпреки добрите условия за бизнес икономиката на града-държава може да отчете спад през третото тримесечие

12:41 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Eдин от четирите азиатски икономически тигъра – Сингапур, затвърди водещите си позиции в сферата на частния бизнес. Градът-държава поведе престижната класация на имотния консултант Savills за 10-те града, предлагащи най-добрата възвращаемост от недвижимо имущество спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението.

Въпреки относително високите разходи за наеми както за жилищни, така и за търговски площи, БВП на Сингапур на глава от населението, съотнесен към цената за наемане на имоти там, поставя града на първо място сред 10-те основни дестинации, които SАvills проучва. Компания на азиатския град-държава правят Сидни, Москва, Ню Йорк, Париж, Токио, Шанхай, Лондон, Хонконг и Мумбай.

Престижният резултат бе поредното признание за страната. По-рано Световната банка обяви Сингапур за най-благоприятното място за правене на бизнес за седма поредна година. Освен това градът е и основен център за голяма част от миннодобивните компании и най-голям пазар за търговия с петрол за BHP Billiton, Exxon Mobil и Shevron. През април пък градът измести Япония и вече е най-големият азиатски център за валутна търговия.

Експерти все пак отбелязват, че икономиката на Сингапур може да отчете свиване през третото тримесечие след силния растеж на тримесечна база от 15,5 на сто в периода април-юни. Като основна причина се изтъква неочакваното свиване на износа на петрол през август.

"През последния месец видяхме проблемите, които възникват в два от нашите ключови търговски партньора – съседите Малайзия и Индонезия. Ако бъде отчетено свиване и на промишленото производство през август, мисля, че възможността за понижение на БВП през третото тримесечие ще се покачи значително", заяви Ървин Сий, старши икономист в DBS Bank.

Повече за състоянието на икономиката на Сингапур може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:36 | 02.09.22 г.
fallback