fallback

Цените на жилищата в Испания забавят темповете на спад

Цените вероятно няма да се върнат към ръст скоро заради свръхстроителството и свръхпредлагането

17:57 | 13.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата в Испания са се понижили с 0,8% през второто тримесечие спрямо първото, което е най-малкият спад от последните три месеца на 2010 г., сочат официалните данни, цитирани от Ройтерс.

На годишна база е измерен спад от 12 на сто, което обаче е най-малкото понижение от края на 2011 г. Това засилва спекулациите, че пазарът на имоти в страната се стабилизира и може би скоро ще обърне посоката на движение.

„Смятам, че ще станем свидетели на допълнителни спадове, но изглежда, че започва известна стабилизация“, коментира Николас Лопес, анализатор от консултантската компания M&G Valores от Мадрид.

„Не смятам, че цените ще започнат да нарастват скоро, каквото се случва във Великобритания, тъй като все още пазарът страда от свръхстроителството и свръхпредлагането. На всеки един купувач се падат 10 продавачи, така че цените ще останат под напрежение с години преди пазарът да намери баланс“, допълва той.

От средата на 2007 г. цените на имотите в Испания са се понижили с почти 37 на сто.

По оценки на компании от бранша празните, непродадени нови жилища в Испания са около 1 млн., а много от тях са в ръцете на банките, които не успяват да наберат достатъчно капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 10.09.22 г.
fallback