fallback

Цените на жилищата във Великобритания удариха рекорд през август

Увеличението се определя основно от ръста на цените в Лондон

11:37 | 13.09.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата във Великобритания са достигнали рекордно високи равнища през август заради силния пазар в Лондон и засиленото търсене, подкрепено от държавните схеми за подпомагане на кредитирането, предаде Bloomberg.

Средната цена на жилище на Острова е достигнала до 233 776 паунда, сочат данни на консултантската компания LSL Property Services Plc. Увеличението обаче се дължи на силния ръст на цените в Лондон – от дъното, достигнато през 2009 г., досега те са нараснали с 40 на сто, докато в национален мащаб повишението е 16%.

В 8 от 10-те региона на страната, наблюдавани от LSL, е отчетен ръст на цените на жилищата през последните три месеца спрямо същия период на миналата година. Същевременно в Северозападен Уелс, където е регистриран спад, се наблюдава забавяне на понижението.

Общият брой на сделките с жилища през август е надвишил 70 хил. броя за втори пореден месец, показва още статистиката на компанията.

Вчера управителят на Английската централна банка Марк Карни коментира, че пазарът действително се подобрява, но нивата на активност все още са по-ниски. Той прогнозира също така, че цените ще продължат да нарастват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 11.09.22 г.
fallback