fallback

Компаниите за частен капитал - водещи играчи на пазара на хотели

Те имат повече финансови възможности за покупка и са по-толерантни към риска при нестабилна среда, според Forbes

15:47 | 10.09.13 г.

Какво е общото между Hilton, Palms Casino Resort, Motel 6 и Fairmont San Francisco? Всички те са собственост на компании за частен капитал, пише Forbes.

Изглежда че индустрията не може да се насити на по-рисковия хотелиерски сектор. От 2000 г. компании от бранша са придобили над 4 700 хотела на обща стойност над 80 млрд. долара. Blackstone, Apollo, Starwood Capital и Oaktree са сред най-големите играчи на пазара през последните десетина години.

През 2012 г. стойността на сделките с хотели в САЩ достигна 16,3 млрд. долара - най-високото ниво от 2007 г. насам, когато бяха отчетени пиковите 47 млрд. долара. Компаниите за частен капитал са в центъра на събитията, изпреварвайки тръстовете за инвестиции в имоти по обем на изкупените хотелски стаи.

Преди 10 години компаниите за частен капитал държаха 12% от хотелите, докато на тръстовете за инвестиции в имоти се падаха 67%. В момента компаниите за частен капитал притежават 59%, а тръстовете - 33%.

На какво се дължи "любовта" на компаниите за частен капитал към хотелите?

В сравнение с тръстовете за инвестиции в имоти те имат повече възможности да купуват и по-голяма толерантност към риска при нестабилна среда. Имотните активи са черешката в тортата на фирмите за частен капитал. Много хотели бяха придобити от подобни компании, когато имотите бяха подценени.

Освен това те обичат да упражняват контрол в ролята си на собственици: могат да преструктурират дейностите, да назначават ново ръководство и да инвестират сериозно в ремонти в моменти, когато останалите не могат да си го позволят.

Залозите им се отплащат. Цените на хотелите през последните няколко години вървят нагоре на фона на рекордно ниското предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 08.09.22 г.
fallback