fallback

Цените на жилищата във Великобритания продължават да растат

Ако активността в строителния сектор се засили, опасенията за балон на жилищния пазар ще се успокоят

12:15 | 06.09.13 г. 2

Цените на жилищата във Великобритания са записали ръст за седми пореден месец през август, сочат данни на британския ипотечен кредитор Halifax, цитирани от MarketWatch.

Компанията посочва, че правителствените програми в подкрепа на ипотечния пазар са допринесли за засилване на търсенето, а оттам – и на цените на фона на ограниченото предлагане. Това обаче засилва и опасенията за балон на пазара на имоти на Острова.

През август цените на жилищата в страната са нараснали с 0,4% спрямо юли и с 5,4% на годишна база, което е най-големият годишен ръст от юни 2010 г. насам, съобщава компанията.

“Подобрението на икономиката и ниските лихви, както и правителствените схеми, подкрепят търсенето в последните месеци”, коментира главният икономист за жилищния пазар на кредитора Мартин Елис.

Все пак строителните компании започват да правят опити да отговорят на засиленото търсене. Активността сред фирмите бавно се съживява и те пристъпиха към осъществяването на някои по-съществени жилищни проекти.

Засилва се и доверието в строителния сектор, а ако активността се повиши допълнително, това би успокоило опасенията за спукване на имотния балон.

Сравнително скромния икономически растеж и изоставащото от инфлацията повишение на доходите също слага спирачка пред пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 20.08.22 г.
fallback