fallback

Купувачите на имоти в Испания се изправят пред данъчни спънки

Местните власти може да поискат по-висок данък при сделка със старо жилище заради неактуализирани оценки

10:22 | 05.09.13 г. 1

На фона на изключително изгодните цени, привличащи все повече клиенти на испанския пазар на имоти, на купувачите на жилища може да се наложи да плащат по-високи данъци, пише онлайн изданието Property Wire.

Купувачите на стари жилища в момента плащат данък в размер на до 10% от цената на покупката, но е възможно налогът да стане и по-голям, ако цената на сделката е по-ниска от минималната стойност на имота, записана в нотариалния акт.

Данъкът е различен в различните части на страната. В Мадрид и Андалусия например той е 7%, докато във Валенсия и Каталуния е 10%.

Досега купувачите нямаха проблеми с дължимите данъци при сделки с имоти, но напоследък случаите, в които хазната изисква купувачът да плати повече от първоначалното, нарастват, твърдят от консултантската компания за имоти Spanish Brick.

Според говорителя на фирмата Даниел Талавера причината се крие във факта, че дори и когато реалната платена цена за даден имот е записана в официалните документи, стойността, която администрацията възлага, е много по-висока, тъй като оценките не са преразглеждани от срива на пазара насам.

От фирмата съветват купувачите предварително да проверят размера на данъка в местната администрация, където е регистриран имотът, и да попитат за оценката на жилището. Ако не го сторят, има опасност след като са платили данък от 10%, от хазната да поискат допълнителен налог.

Възможно е допълнителният данък да бъде обжалван в рамките на определен период, в който купувачът да обясни защо според него платената цена е по-ниска от минималната стойност, изчислена от властите. Могат да бъдат използвани аргументи като лоша поддръжка, наематели или оценки от независим експерт, съветват специалистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
fallback