fallback

Трансграничните играчи доминират инвестициите в имоти в периферията на Европа

Недостигът на първокласни търговски центрове води до по-свити обеми на инвестициите в търговски имоти

12:19 | 31.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Международните играчи са доминирали на периферните пазари на инвестиции в Европа през първата половина на 2013 г., като на тях се падат 60% от всички сделки в Италия, Испания и Ирландия, сочат данни компанията за недвижими имоти Savills, цитирани от онлайн изданието Property EU.

За сравнение през 2012 г. делът им е бил 40%. На годишна база в Италия увеличението на инвестициите за първото полугодие е с 10%, в Испания - с 51%, а в Ирландия - с над 300%. Като цяло стойността на инвестициите в 12-те държави, включени в проучването, е достигнала малко под 50 млрд. евро или с 3% над нивата преди година.

"Трансграничните инвеститори все по-често търсят инвестиции на периферните пазари, където корекцията на цените предлага привлекателни възможности за доходност на фона на постепенното подобрение на икономиките", коментира Ери Мицустергиу от Savills.

Недостигът на първокласни търговски центрове води до по-свити обеми на инвестициите в търговски имоти (-11% на годишна база), докато при промишлените имоти е налице ръст с 22%. Офисите продължават да са най-търсеният вид активи, като на тях се падат 51% от инвестициите през първите шест месеца на 2013 г.

"Очакваме оборотът на инвестициите до края на годината да е равен или малко под този през 2012 г., когато той бе 110 млрд. долара", отбелязва Маркус Лемли, друг представител на компанията. По отношение на доходността разликата между основните и периферните пазари се стеснява основно поради компресията в Ирландия. Средната доходност от районите, включени в изследването, възлиза на 5,3% за централните бизнес райони, 5,9% за първокласните офис центрове и 7,5% за първокласните логистични обекти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:38 | 05.09.22 г.
fallback