fallback

Кредитирането на купувачите на първи дом в Лондон на най-високо ниво след кризата

Освен на броя на отпуснатите ипотеки, ръст се отчита и при средния размер на заемите за покупка на жилище

13:38 | 29.08.13 г.

Купувачите на първи дом в Лондон са изтеглили 11 200 кредита през второто тримесечие на 2013 г., което е най-големия брой за тримесечие от края на 2007 г. насам, според нови данни на Съвета на ипотечните кредитори, цитирани от онлайн изданието Property Wire.

Статистиката показва, че купувачите на първи дом сформират най-голям дял от изтеглените кредити за покупка на жилище в Лондон спрямо делът им във  Великобритания като цяло. През второто тримесечие 56% от кредитите за покупка на жилище са били отпуснати на купувачи на първи дом в Лондон в сравнение с 46% за Острова изобщо.

Броят на отпуснатите ипотеки за покупка на първо собствено жилище в Лондон е с 19% по-голям спрямо предходното тримесечие и с 38% над нивата, отчетени преди година, сочат още данните.

Нараства и средният размер на заемите, което е в резултат от силния ръст на цените на жилищата в британската столица. За периода те са се увеличили с 6,9% в Лондон спрямо 2,9% за Великобритания като цяло.

Кредитополучателите – купувачи на първи дом са получили заеми за 2,49 млн. паунда, или с 33% над нивата, одобрени през първото тримесечие, и с 47% над тези през второто тримесечие на миналата година, показва още статистиката.

Средният размер на ипотеките е бил 192 600 паунда в сравнение със 183 900 паунда преди година. Според изчисленията  купувачите на първи дом харчат по 20,8% от доходите си за погасяване на ипотечните си вноски, което е почти без промяна спрямо 21% през първото тримесечие на 2013 г.

Средно в Лондон купувачите теглят кредити, възлизащи на 3,67 пъти размера на годишните им доходи в сравнение с 3,3 пъти за Великобритания като цяло.

Средното съотношение на ипотеката към стойността на имота остава на равнище от 75% в Лондон в сравнение с 80% за останалата част на Острова. В същото време доходите на купувачите в Лондон са по-високи от тези на останалите им сънародници - средно те изкарват по 52 100 паунда годишно в сравнение с 35 400 долара за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:54 | 30.08.22 г.
fallback