fallback

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се е забавил леко през юни

По-високите лихви по ипотеките спъват търсенето на жилища и рефинансиранията, но ограниченото предлагане подкрепя цените

17:09 | 27.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на цените на жилищата в САЩ е забавил леко темповете през юни като знак, че подобрението на жилищния пазар в страната вероятно губи инерция, предаде Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който отразява цените на жилищата в 20 от големите американски градове, е нараснал с 12,1% на годишна база, след като през май се повиши с 12,2% - най-големият ръст от май 2006 г. Стойностите за юни обаче са в унисон с очакванията на анализаторите.

На месечна база и със сезонни корекции е отчетен ръст на цените на имотите от 0,9% през юни, след като през май повишението беше 1%. Без сезонните корекции месечното повишение е 2,2%.

Във всички 20 градски райони, наблюдавани за целите на проучването, се отчита повишение на цените на жилищата. Най-силно е то в Лас Вегас и Сан Франциско – съответно 24,9% и 24,5%, докато в Ню Йорк е регистриран най-слабият ръст – само 3,3% на годишна база.

Ръстът на цените на имотите спомага за увеличаването на богатството на домакинствата, а оттам повлиява положително и потребителските разходи, които съставляват около 70% от американската икономика.

В същото време обаче скокът на лихвите по ипотечните кредити изглежда забавя ръста на продажбите и рефинансирането.

„Темповете на ръст на цените на жилищата определено се забавят, но все още годишните ръстове са значителни“, коментира Браян Джоунс, старши икономист за САЩ в Societe Generale в Ню Йорк. „Жилищният сектор е в добра форма. Ще продължаваме да наблюдаваме лихвите по ипотеките, за да видим дали ще има и последващо въздействие“, допълва той.

„Цените на жилищата ще продължат да нарастват, но темпът на растеж вероятно се забавя“, коментира и Дейвид Блицър, председателят на комитета на индекса. „Тъй като лихвите по ипотеките се повишиха почти до 4,6%, купувачите на жилища в момента се чувстват обезкуражени и вероятно резки ръстове няма да има“, допълва той.

Същевременно през второто тримесечие цените на жилищата в САЩ са нараснали средно с 10,1% в сравнение със същия период през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:46 | 03.09.22 г.
fallback