fallback

Богатите собственици на имоти в Лондон се разширяват под земята

Наблюдава се ръст при исканията за изграждане на подземни етажи, а местните власти събират сериозни такси от това

13:01 | 22.08.13 г.

Общинските власти в Кенсингтън са поискали такса от над 800 000 долара от компания за управление на хедж фондове, която има желание да построи просторно подземно разширение под два съседни имота в Западен Лондон, съобщи Financial Times.

Рийд Грифит, основател на Polygon Investment Partners, и съпругата му искат да създадат два подземни етажа, на които да изградят плувен басейн, спа център и релакс зона под дома си. Новото мазе, което ще бъде с площ около 900 кв. м, се равнява на осем новопостроени жилища със среден размер и е пример за една набираща скорост тенденция сред богатите собственици на имоти в британската столица.

Таксата от 825 000 паунда, която властите искат в замяна на разрешителното за строеж, ще бъде използвана за строителство на достъпни жилища в други части на квартала.

Обикновено обаче подобни такси се налагат единствено на големи търговски проекти или жилищни комплекси. Фактът, че те вече се прилагат и за частни собственици на жилища може да се тълкува като нов данък за богаташите, които вече така или иначе плащат държавен налог от 7% за покупка на жилища на стойност над 2 млн. паунда.

Молбите за разрешителни за строеж на подземни жилищни разширения в Кенсингтън и Челси са скочили рязко през последните 10 години - от 13 през 2001 г. до 307 през 2012 г. Тази тенденция е отражение на високите разходи за преместване и мнението на редица чуждестранни купувачи, че в къщите в Лондон няма достатъчно пространство.

Цените на жилищата в централния район на британската столица нарастват с много по-бързи темпове от тези в останалата част на страната, като през миналата година те са се увеличили с 8,1% спрямо 3,1% за Острова като цяло, отбелязва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 08.09.22 г.
fallback