fallback

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ достигнаха 3,5-годишен връх

Купувачите бяха стимулирани да инвестират с оглед на възможността за чувствително покачване на лихвите по кредитите

18:22 | 21.08.13 г.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ през юли нараснаха до най-високото си ниво от края на 2009 г., след като купувачите решиха да инвестират преди процентите по ипотечните кредити да са се покачили допълнително. Това стана ясно от публикуваните в сряда данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти (NAR), цитирани от MarketWatch.

От NAR обявиха, че продажбите на съществуващи жилища през седмия месец на годината са се покачили с 6,5 на сто на месечна база до сезонно изгладените 5,39 млн. Нивото е най-високото от края на 2009 г.

Анкетираните от MarketWatch икономисти очакваха броя през юли да достигне до 5,21 млн. спрямо първоначалната оценка за юни от 5,08 млн. От доклада стана ясно също, че данните за шестия месец са ревизирани леко надолу до 5,06 милиона.

Експерти отчитат, че ръстът от 17,2% на годишна база дава ясни сигнали за продължаващото възстановяване на имотния пазар в САЩ.

И докато икономисти твърдят, че голямото търсене ще продължи да подкрепя продажбите, съществуват също и опасения във връзка с по-дългосрочното въздействие на повишаващите се лихвени нива.

От началото на май средният размер на 30-годишния фиксиран ипотечен лихвен процент в САЩ се е увеличил с повече от един процентен пункт, достигайки наскоро до 4,40%, според седмичните данни на Freddie Mac. На фона на тази тенденция заявленията за жилищни заеми в страната отчитат логичен спад в последните седмици, според докладите на Асоциацията на ипотечните банкери.

В петък правителството ще публикува доклад и за продажбите на нови. Икономистите очакват спад до 485 000 през юли спрямо отчетените месец по-рано 497 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:46 | 13.09.22 г.
fallback