fallback

IVG Immobilien потърси съдебна защита от кредитори

Ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите, съдът може да назначи синдик, който да разпродаде активите на компанията

10:43 | 21.08.13 г.

Германската компания за имоти IVG Immobilien AG обяви, че ще подаде молба за съдебна защита, за да може да реорганизира дълговете си за 3,2 млрд. евро, след като преговорите ѝ с кредиторите се провалиха, съобщи Bloomberg.

IVG смята да кандидатства за процедурата в Бон, където е базирана. Процедурата е подобна на тази в САЩ и защитава фирмата от искове в периода, докато се опитва да постигне с одобрението на съдебните власти съгласие с кредиторите си.

Стойността на IVG, която в миналото бе най-голямата публична компания за имоти, непрекъснато пада от 2007 г., след като търсенето на офис сгради се сви рязко заради финансовата криза.

IVG притежава офис сгради в Европа за около 5 млрд. евро и управлява имоти на частни и институционални клиенти за 15 млрд. евро, включително фонд, който държи 50% от небостъргача "Gherkin" в Лондон.

Сред кредиторите на компанията са Cerberus Capital Management, BlackRock Inc., Third Avenue Management LLC, Morgan Stanley, Aurelius Capital Management LP и Apollo Global Management.

IVG преговаря с кредиторите си по синдикирани заеми за 2,4 млрд. евро, хибриден заем за 400 млн. евро и конвертируеми облигации за още 400 млн. евро. В момента дълговете на компанията надхвърлят 80% от стойността на активите ѝ, като плановете й са да свие този дял до към 60%, твърдят източници, запознати с финансовото ѝ състояние.

Според същите източници IVG дължи пари на над 200 кредитори.

Ако не бъде постигнато споразумение с кредиторите, германските закони позволяват на съда да назначи синдик, който да разпродаде активите на компанията и да разпредели средствата между кредиторите. Имотите от клиентските фондове на IVG не могат да бъдат продавани с цел издължаване към кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
fallback