fallback

Офертните цени на жилищата на Острова с традиционен спад през август

Търсенето на жилища в страната продължава да нараства и има опасност от неустойчиво повишение на цените

14:55 | 19.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Средната офертна цена на жилищата във Великобритания се е понижила за първи път през тази година заради традиционното лятно забавяне на пазара, съобщават от Rightmove, цитирани от онлайн изданието MarketWatch.

Сделките на пазара обаче са били повече в сравнение със същия период на миналата година, сочат данните на компанията.

Средната офертна цена на жилищата, предлагани от агенцията, е паднала с 1,8 на сто в първите седмици на август в сравнение с началото на юли. На годишна база обаче цените са с 5,5% по-високи.

„Понижението е нормално за отпускарския август, като през последните пет години средният спад на офертните цени по това време на годината е дори над 2 процента“, уточняват от компанията.

Въпреки това цените на жилищата на Острова са с около 20 хил. паунда над отчетените през декември нива на фона на засиленото търсене и държавната подкрепа за ипотечното кредитиране.

Очаква се още по-рязък ръст на търсенето до месеци, тъй като от следващата година се разширява правителствената схема за подкрепа на кредитирането.

От компанията подчертават, че заради тази ситуация в момента най-важно е да започне да расте предлагането, за да не се стигне до „неустойчив ръст на цените“ на жилищата.

Според Markit в момента британците имат изключително лесен достъп до необезпечени кредити, но същевременно доходите им намаляват, което създава опасност от невъзможност за изплащане на натрупаните дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
fallback