fallback

Цените на новите жилища в Китай записват най-голямо повишение от над 2 години

Общо в 69 от 70-те града, наблюдавани от властите, е отчетен ръст на годишна база през юли

10:16 | 19.08.13 г.

Цените на новите жилища в четирите водещи градове на Китай през юли са отчели най-голямото си повишение от януари 2011 г. на фона на спекулациите, че правителството ще се въздържи от затягане на ограничителните мерки на пазара на имоти, предаде Bloomberg.

Най-сериозен е ръстът в Гуанджоу и Шънджън - с по 17% спрямо юли миналата година. В Пекин и Шанхай покачването е с 14%.

Общо в 69 от 70-те града, наблюдавани от властите, е отчетен ръст на годишна база, според данни на Националното статистическо бюро. За трети пореден месец единственият град с понижение е Уънджоу в източната част на страната.

През миналия месец цените на съществуващите жилища в Пекин са се повишили с 15% на годишна база, а в Шанхай и Гуанджоу - с по 11%, показва още статистиката.

"Новото лидерство изглежда е по-толерантно към покачващите се цени на жилищата в сравнение с предишното правителство," коментира Дин Шуан, старши икономист за Китай в Citigroup Inc. в Хонконг.

"Едва ли властите ще въведат национални ограничения или пък ще облекчат сегашните си политики. Вероятно те ще се насочат към дългосрочни политики чрез увеличаване на предлагането", допълва експертът. Сред тях биха могли да бъдат засилване на темповете на преустройство на по-бедните квартали и въвеждане на данък върху имотите в повече градове.

Миналия месец правителството обяви, че Китай ще се стреми към "стабилно и здравословно развитие" на пазара на имоти. Има планове да бъдат премахнати някои закони за чуждестранните инвестиции в планираните нови икономически зони, включително в Шанхай, като част от плановете на премиера Ли Къцян да отвори икономиката с цел поддържане на растежа.

Промените ще осигурят "иновативни" начини за отваряне на икономиката, ще премахнат ненужната администрация и ще помогнат за трансформирането на държавната роля в икономиката, посочва се в официално изявление на властите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 19.08.22 г.
fallback