fallback

Как оттеглянето на стимулите за икономиката ще се отрази на пазарите на офиси?

Ако централните банки започнат постепенно да отдръпват ликвидност, може да се очаква тласък на търсенето, на наемите и на новото строителство

12:36 | 16.08.13 г.

Количественото облекчение може да създаде риск за инвеститорите през следващите пет години, като предизвика по-рязко и по-бързо повишение на доходността от държавни облигации и намали очакваната възвръщаемост от офисите, прогнозират експертите от консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието Property Magazine.

В свой доклад компанията изследва въздействието на икономическите стимули върху глобалния пазар на имоти до края на 2017 г., както и на 20 от водещите офис пазари в Европа и САЩ.

Разглеждат се два различни сценария: базовият предвижда постепенно затягане на паричната политика, докато при втория подкрепата за икономиката се оттегля при изненадваща промяна на икономическия растеж във възходяща посока.

В първия случай евентуалното повишение на доходността от облигации ще поддържа атрактивните цени за инвеститорите на повечето ключови офис пазари в САЩ и Европа. Въпреки че това повишение ще окаже възходящ натиск върху доходността от имоти, той ще бъде компенсиран от спада на рисковите премии и общото подобрение на условията на кредитния пазар.

В крайна сметка премахването на стимулите ще доведе до устойчиво възстановяване на икономиката, прогнозират експертите. Това на свой ред ще даде тласък на пазара на труда, на търсенето от страна на наемателите и на новото строителство, което ще подкрепи наемните равнища.

При евентуално ранно оттегляне на ликвидност в сектора на имотите може да се очаква краткосрочно засилване на икономиката през 2014 г. Ситуацията би предизвикала по-рязко увеличение на доходността по облигациите и забавяне на икономическия растеж, като през 2016 г. е вероятно САЩ ще навлязат и в рецесия, посочва се в доклада.

Това ще удари ръста на наемите и доходността от офис имотите ще е много по-висока в сравнение с базовия сценарий. Така сегашните оценки на имотите изглеждат много по-слабо привлекателни за инвеститорите, тъй като очакваната възвръщаемост е по-ниска.

На базата на анализа на DTZ 16 от офис пазарите, включени в изследването, са с атрактивни цени при базовия сценарий, докато при втория сценарий този брой е 13.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:19 | 13.09.22 г.
fallback