fallback

Електронната търговия движи възстановяването на пазара на логистични площи

Строят се нови площи съобразно индивидуалните изисквания на клиентите, най-често представители на онлайн търговията

11:24 | 16.08.13 г.

Бързият ръст на електронната търговия тласка нагоре наемите на складове и помага на сектора на логистичните имоти да се възстанови от последиците от глобалната финансова криза, според главния изпълнителен директор на най-големия собственик на индустриални имоти в света по активи Prologis.

Хамид Могадам, цитиран от Financial Times, споделя, че след настъпването на кризата наемите на имотите в сектора са паднали с 25%, но през последните години бързото засилване на търсенето от страна на компании за електронна търговия окуражава строителите да изграждат нови складове, съобразени с индивидуалните изисквания на клиентите.

Според Prologis средните наеми по договорите, подписани през второто тримесечие, са се повишили с 4% на годишна база. През първото тримесечие увеличението бе с 2%. Така за първи път от повече от 4 години те отбелязват положително движение в продължение на две поредни тримесечия.

Неусвоените помещения в сградите на Prologis с площ над 23 000 кв. м са едва 1%, а сградите с площ над 46 000 кв. м са напълно усвоени. Сред наемателите на компанията са Amazon, FedEx, Unilever и Home Depot.

Експерти по логистика отбелязват, че е трудно старите площи да бъдат променени за целите на онлайн търговията, която се нуждае от сгради с капацитет за обработка на по-малки поръчки и разположени по-близо до градовете с цел по-бърза доставка. Ето защо те се нуждаят от нови сгради, което силно стимулира търсенето, отбелязва Могадам.

Въпреки че САЩ са най-големият пазар, Prologis се радва и на нарастващо търсене в страни като Китай, Бразилия и Мексико. Около 40% от активите на компанията са извън САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
fallback