fallback

Ирландия погва нередовните кредитополучатели

Около 20% от клиентите на Allied Irish Bank отказват да погасяват вноските по ипотеки, въпреки че могат

10:23 | 15.08.13 г. 2

Ирландската Allied Irish Bank Plc се е прицелила към хората с ипотеки, които отказват да погасяват вноските си, пише Bloomberg.

Според данни на банката около 20% от клиентите ѝ, които не изплащат редовно задълженията си, могат да го правят, но не желаят. Кампанията за тяхното събиране е отговор на държавните мерки, които направиха принудителното изземане на жилищата на нередовните платци по-лесно.

Решението да се преследват т. нар. "стратегически неплатежоспособни лица" предизвиква подозрения в една държава, където почти 1/4 от всички ипотеки са проблемни, а възбраните като цяло до момента са табу.

Ирландското правителство отдели 64 млрд. евро, за да спаси банките си след масовото отпускане на кредити, предизвикало 10-годишен бум в сектора на имотите, който се срина през 2008 г. Пет от шестте основни местни банки бяха спасени от държавата.

Към края на първото тримесечие на тази година общо 12,3% от частните ипотеки в Ирландия са били в забава от поне 90 дни в сравнение с 11,9% към края на декември, сочат данни на Ирландската централна банка. Почти 20% от всички имоти, закупени с цел отдаване под наем, са със закъснение по погасителните вноски в сравнение с 18,9% през предходното тримесечие. В стойностно изражение 25% от всички ипотеки са в забава или са с модифицирани условия.

Фактът, че банките не са склонни да изземат принудително жилища, може би стимулира хората с ипотечни кредити първо да изплащат други свои задължения. Към края на март в страната е имало близо 1 400 жилища под възбрана на фона на общо 916 000 ипотеки. Отчасти това се дължи на "дупка" в закона, която забранява на банките да изземат даден имот, освен ако преди 2009 г. не е направено заявление за пълно погасяване.

Миналия месец правителството въведе нов закон, който цели да поправи това. Освен това има и нови правила, позволяващи на банкерите да се свързват с неизрядните си клиенти повече от три пъти месечно. По-рано това не беше разрешено.

Новита правила облекчават и предишен мораториум, който забраняваше на банките да предприемат принудително изземане на даден жилище по-рано от осем месеца, след като техен клиент изпадне в забава по плащанията си.

Хората с кредити все по-ясно осъзнават, че фалитът не е толкова безболезнен. При подобна стъпка може да им се забрани да ходят на почивка, както и да им бъдат наложени ограничения за разходите за храна, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:34 | 11.09.22 г.
fallback