fallback

Танцуващите кули - нов архитектурен шедьовър в Ню Йорк

Строителството на небостъргачите започва до няколко месеца

11:52 | 13.08.13 г.

Нов интересен проект ще промени хоризонта на Ню Йорк. През следващите месеци се очаква да започне строителството на Танцуващите кули на брега на Ийст ривър, съобщава онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Проектът е на архитектурното студио SHoP Architects и все още си няма официално име. Със сигурност обаче извитите сгради, които си спечелиха прозвището „Танцуващите кули“ заради необичайната им форма, доста ще раздвижат гледката в района, който от години запустява.

Двата небостъргача ще са съответно на 49 и 40 етажа. В тях ще има 800 луксозни апартамента, които ще се отдават под наем.

Извитите кули ще бъдат свързани от мост, в който ще се помещават закрит басейн и място за почивка. Предвижда се да има също така басейн на покрива, фитнес център, зала за бокс, както и игрище за скуош.

„Сградите са модерни и свежи“, коментира пред New York Times Вишаан Чакрабати, партньор в компанията SHoP Architects. „Те танцуват заедно, не като Джинджър Роджърс и Фред Астер, а като Шон и Бионсе“, допълва той.

През 2008 г. местните власти в Ню Йорк одобриха плановете за строителство върху терен с площ 9,2 акра в същия район. Предвиждаше се да бъдат изградени 7 небостъргача, включително проекти по дизайн на Ричард Майер и Skidmore Owings & Merrill. Проектът обаче така и не беше реализиран, а част от терена беше продадена на JDS Development. Точно върху този парцел ще изникнат Танцуващите кули.

Чакрабати коментира още, че „районът, в който ще бъде реализиран проектът, не е бил свидетел на архитектурно чудо от 1947 г. насам, коато е построена сградата на ООН в Ню Йорк“. Според него това може би е полагането на основите за появата на още сгради с иновативен дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
fallback