fallback

Засилват се критиките срещу държавните стимули за жилищния пазар на Острова

Според експерти търсенето на жилища в страната се засилва, но предлагането не се увеличава, а това подкрепя ръстовете при цените

09:44 | 13.08.13 г.

Британското правителство е изправено пред все по-силен натиск да се откаже от противоречивата си схема в подкрепа на ипотечното кредитиране, за да предотврати жилищен балон, съобщава Financial Times.

Броят на ипотеките, отпуснати на кандидат-купувачи на жилища през второто тримесечие на тази година, е достигнал 68 200 - най-високият брой от пет и половина години насам, сочат данни на Съвета на ипотечните кредитори (CML).

Те са показателни за сериозния тласък, който дава на пазара държавните стимули, отбелязва изданието.

През юни на купувачи на първи дом са отпуснати над 25 000 жилищни кредита, или с 30% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Според експерти държавната подкрепа създава риск от прекомерно поскъпване на жилищата. Средните им цени вече са над предишния пик, регистриран през 2008 г., според индекса на LSL/Acadametrics.

Данните на CML показват, че купувачите на първо жилище вече трябва да теглят по-големи кредити заради ръста на цените на имотите. Средният размер на заемите се е увеличил от 112 500 паунда през май до 117 000 през юни.

Някои анализатори са на мнение, че правителството трябва да обмисли варианта да се откаже от втория етап на схемата "Помощ за покупка", който трябва да стартира догодина. Те се боят, че тя още повече ще засили търсенето, но без да се увеличава предлагането. Схемата на стойност 12 млрд. паунда ще предостави на купувачите на всички имоти възмож

Експертите признават, че правителствените стимули все пак са помогнали за понижаването на лихвите за купувачите на жилища до рекордно ниски нива и са засилили активността на британския жилищен пазар. В същото време обаче те почти не са помогнали на малките и средни предприятия на Острова.

През април Bank of England преработи програмата, за да стимулира кредиторите да отпускат по-големи и по-евтини кредити на дребния бизнес. Икономистите обаче смятат, че тази стъпка ще има минимален ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 11.09.22 г.
fallback