fallback

Продажбите на луксозни жилища в САЩ се възстановяват с бързи темпове

Растежът в луксозния сегмент изпреварва значително ръстовете на пазара на имоти в САЩ като цяло

10:33 | 09.08.13 г.

Продажбите на жилища на цена над 1 млн. долара от Лос Анджелис до Чарлстън, Южна Каролина, нарастват три пъти по-бързо в сравнение с ръстовете на пазара като цяло, сочат данни на консултантската компания DataQuick Inc., цитирани от Bloomberg.

Богатите купувачи, подпомагани от съживяването на пазарите на акции, се впускат в сектора година след началото на възстановяването на жилищния пазар, когато не толкова заможни купувачи бързаха да се възползват от рекордно ниските лихви, твърди преподавателят по имоти и финанси в Колежа Уортън към Университета в Пенсилвания Сюзън Уотър.

"Възстановяването на имотите се гради върху покупки от семейства от средната класа, въпреки че не те спечелиха най-много по време на това възстановяване. Сега икономиката започва да се радва и на доверието на богатите купувачи", коментира тя.

Продажбите на жилища на цена над 1 млн. долара са скочили средно с 37% през първата половина на 2013 г. спрямо същия период на миналата година до най-високото си ниво от 2007 г., според DataQuick. Сделките с имоти на цена под 1 млн. долара са се увеличили с 11% до най-високото си равнище от 2009 г., показват данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти.

Според Уотър пазарът на имоти на жилища на цена над 1 млн. долара обикновено изостава от циклите на по-широкия пазар, защото по-заможните купувачи като цяло са по-предпазливи в разходите си. Те могат да изчакат подходящите икономически условия. Обикновено задържат имотите си в тежки времена, а къщите им са достатъчно големи и могат да останат в тях, дори и семействата им да нарастват.

Най-високият сегмент на жилищните имоти, който в момента нараства с най-бързи темпове, бе и най-силно удареният по време на финансовата криза. Продажбите на имоти на стойност над 1 млн. долара се сринаха с 41% през 2008 г. На по-широкия пазар сривът започна през 2006 г. със спад от 39% до 2007 г., следван от свиване с 3,8% през 2008 г.

По данни на Bloomberg цените на жилищата, струващи над 1 млн. долара, са паднали с около 36% по време на кризата. Оттогава обаче те са се увеличили над два пъти. На по-широкия пазар цените паднаха до 154 600 долара в началото на 2012 г. и нараснаха до 214 200 долара към юни тази година.

Най-сериозен през първата половина на 2013 г. е ръстът на продажбите на жилища на цена над 1 млн. долара в Сиатъл - с 61%. Следва районът на Сакременто, където е отчетено увеличение на сделките с 60%. Третото място си поделят Сан Диего и Шарлът, Северна Каролина, с по 52%. В градския район около Вашингтон увеличението е с 44%, а в Бостън - с 25%. В Стамфорд, Кънектикът, то е с 14%, а във Филаделфия - с 12%.

Анализът на DataQuick не включва Ню Йорк, където продажбите на жилища за по над 1 млн. долара са по-често срещани, тъй като за града липсват пълни данни за юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 30.08.22 г.
fallback