fallback

Колко горещ може да стане пазарът на луксозни жилища в Ню Йорк?

Търсенето в сегмента непрекъснато расте, а строителните компании вече яхват вълната

12:34 | 07.08.13 г.

Когато архитектът Ралф Уокър проектира офис сградата на New York Telephone Company през 20-те години на миналия век, едва ли си е представял, че небостъргачът в центъра на Манхатън ще се превърне в място, което богаташите наричат свой дом, пише Financial Times.

Walker Tower е една от сградите в Ню Йорк с променено предназначение през последни две години в отговор на нарастващото търсене на луксозни жилища от страна на богати амеркинаци и чуждестранни инвеститори.

"Това търсят богатите. Предлагането на качествени, луксозни апартаменти в Ню Йорк е много ниско след годините без никакво ново строителство, така че строителните фирми трябва да отговорят на търсенето", коментира агентът на недвижими имоти Вики Барън.

Всъщност това търсене е толкова голямо, че строителите не могат да смогнат, а цените чупят рекорди, отбелязва изданието.

Компания начело с хедж-фонд мениджъра и милиардер Бил Акман неотдавна купи апартамент за над 90 млн. долара – една от най-скъпите сделки в Манхатън през последните месеци.

Поради все по-ниските запаси купувачите често правят незабавна оферта изцяло в брой, участват в наддавания и вземат решения единствено на базата на схеми, подобно на случващото се в годините на бума на пазара на имоти в САЩ. Някои дори се опасяват, че пазарът на луксозни имоти в Голямата ябълка може би прегрява.

"В момента пазарът на недвижими имоти в Ню Йорк е един от най-силните в историята. Продажбите на ново строителство са скочили с 60% само за една година", твърди Кели Мак, президент на Corcoran Sunshine, която рекламира и продава луксозни жилища.

Средната цена на новите луксозни жилища през второто тримесечие на годината са нараснали с 34% на годишна база до 7,9 млн. долара, като за новото строителство увеличението е с 37% до 2,3 млн. долара, сочат данни на Corcoran. Ръстът е още по-голям в центъра.

Долен Манхатън, който в миналото бе район на заводи и складове, през последните години претърпя пълна промяна и в момента в него се намират някои от най-добрите ресторанти, галерии и културни обекти в града. Това привлича много богати жители на Ню Йорк. В същото време строителите се насочват към не толкова разработени райони на Манхатън, където има по-големи възможности за печалба.

Докато някои наблюдатели гледат на масовото "пазаруване" на жилища с предпазливост, други не са толкова притеснени. Президентът на Miller Samuel Джонатан Милър е на мнение, че повечето купувачи са в по-добро финансово състояние в сравнение с онези, които разграбваха имоти през 2006-2007 г.

"Налице е засилено търсене от страна на хора, които купуват основно в брой и търсят начин да запазят богатството си. Финансирането не е такъв проблем, както беше в периода на кризата. Поради това строителите се насочват към този сегмент", обяснява експертът.

Някои посрещат радушно строителството на качествени и луксозни жилищни имоти, като посочват, че съществуването им е от жизненоважно значение за конкурентоспособността на Ню Йорк спрямо Лондон, Хонконг и други големи градове. Други обаче предупреждават, че лъскавите кули само още повече увеличават пропастта между бедните и богатите.

"Притеснително е, че по-голямата част от новото строителство се случва в луксозния сегмент. Строителите създават продукт най-вече, за да привличат аутсайдери, а не за нормалните жители на Ню Йорк", коментира Барика Уилямс от Асоциацията за квартално и жилищно строителство. "Този тип жилища не е за 75% от населението на града", твърди тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 31.08.22 г.
fallback