fallback

Все повече британци планират покупка на ваканционен дом в чужбина

Предпочитанията на британците са за жилища в Испания, най-вече на морския бряг

14:25 | 06.08.13 г.

Все повече британци планират да купят ваканционен дом в чужбина след пенсионирането си, сочат резултатите от ново изследване на HSBC, цитирано от онлайн изданието TheMoveChannel.com. Техният брой е по-висок дори от периода преди кризата, показват данните.

В момента 5,4 млн. пенсионери на възраст между 45 и 64 г. твърдят, че обмислят възможността да закупят ваканционно жилище в чужбина. Това представлява увеличение с 8% спрямо 2006 г. В същото време 1 от всеки 10 участници в анкетата посочва, че определено планира да закупи имот в чужбина.

Отчетеното повишение идва на фона на спада на цените на имотите в редица държави - дори и при по-слабите позиции на британската лира имотите в чужбина са по-достъпни за британците.

Повечето купувачи обаче нямат намерение да се местят за постоянно. Близо две трети от анкетираните (62%) твърдят, че ще прекаврат между 3 и 6 месеца в чуждестранните си жилища, а около една пета (19%) ще ги използват за не повече от 3 месеца годишно.

В същото време изненадващо мнозинството от анкетираните (55%) твърдят, че кризата не е повлияла на решението им по отношение на типа имот или неговото местоположение.

"Икономическата криза повлия върху доходите и спестяванията на много хора, но освен това тя подпомогна понижението на цените на имотите на много места в чужбина. Много от поколението на бейби-бумърите, които наближават пенсионна възраст, имат късмета да разполагат със сравнително сериозни активи въпреки икономическите неприятности напоследък, което създава възможности да се възползват от по-ниските цени на имотите в чужбина", коментира Джеймс Йеркес от HSBC.

Само малка част от купувачите твърдят, че кризата ги е принудила да се насочат към по-малки имоти от предварително планираните.

По отношение на местоположнеието над 1 от всеки 4-ма участници в изследването посочва, че предпочита жилище в Испания, а две трети искат вторият им дом да е на брега на морето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 04.09.22 г.
fallback