fallback

Цените на жилищата в Китай продължават да се повишават

Най-сериозно е повишението на цените на жилищата в най-големите градове

16:58 | 05.08.13 г.

Цените на жилищата в Китай са продължили да нарастват през юли, въпреки усилията на правителството да успокои пазара, сочат резултатите от две нови изследвания, цитирани от онлайн изданието World Property Channel.

В 100 от градовете на Китай през миналия месец жилищата са поскъпнали със 7,9% на годишна база, според данни на компанията за онлайн информация за имоти Soufun Holdings. През юни годишното увеличение бе със 7,4%, припомнят от компанията.

Отчетеното поскъпване през юли е най-голямото от декември, което се тълкува като признак, че купувачите вече не се тревожат толкова много заради държавните мерки за затягане на кредитирането.

"Рискът от икономическо забавяне е обект на все по-засилено внимание, така че очакванията за по-строги мерки за контрол на имотния сектор и финансовата политика избледняват", коментират експертите.

В същото време резултатите от ново изследване на компанията за услуги в сектора на имотите E-House China, обхващащо 288 града, показват, че през юли цените на жилищата в Китай са нараснали с 11% на годишна база след увеличението с 10,5%, регистрирано през юни. Спрямо юни поскъпването е с 0,8%.

Най-сериозно е повишението на цените на жилищата в най-големите градове, включително Пекин и Шанхай, където то е с 1,3% спрямо юни и с 11% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 08.09.22 г.
fallback