fallback

Очаква се забавяне на ценовия ръст при жилищата в САЩ

През 2014 г. по-високите лихви по ипотеките, както и по-високите цени, ще направят жилищата по-недостъпни

09:10 | 05.08.13 г.

Темпото на покачване на жилищните цени в САЩ ще започне да се забавя догодина, но вероятно ще се задържи около 4% годишно до 2018 г., посочва се в доклад на изследователската компания CoreLogic, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

През 2014 г. по-високите лихви по ипотеките, както и по-високите цени, ще направят жилищата по-недостъпни и ще забавят поскъпването до 5,6%, сочат прогнози, базирани на индекса на Case-Shiller.

Освен това ще има и по-добър баланс между търсенето и предлагането, отчасти поради активизирането на жилищното строителство, очакват още експертите.

По данни на CoreLogic през първото тримесечие на 2013 г. цените на жилищата в САЩ са нараснали с 10,2% на годишна база.  Между първото тримесечие на тази година и същия период на 2014 г. компанията прогнозира 6,5% ръст на цените в национален мащаб.

"Рекордните нива на достъпност, бавното подобрение на пазара на труда и малките запаси на нови и съществуващи жилища за продан ще продължат да са двигател на покачването на цените през лятото", посочват авторите на доклада.

"Въпреки че сравнително малък брой градски райони отчитат годишен спад, вероятно цените в тези градове ще преминат на положителна територия до края на годината", допълват те.

Някои от градовете, ударени най-тежко от кризата, включително Финикс, Лас Вегас и Сан Франциско, отчитат повишение на жилищните цени от над 20% за миналата година.

Въпреки това от CoreLogic не смятат, че се оформя балон. "Въпреки че двуцифрен растеж обикновено е показателен за неустойчиво поскъпване и евентуална опасност от балон в някои градски райони, в момента няма толкова сериозни поводи за опасение, тъй като цените продължават да са с 26% под пиковите си равнища в национален мащаб", посочва се в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:31 | 06.09.22 г.
fallback