fallback

Интересът към пазара на бизнес имоти в Испания се съживява

На пазара все още преобладават местните инвеститори, но настъпват и нови чужди играчи

12:37 | 31.07.13 г.

Пазарът на бизнес имоти в Испания се радва на съживяване на интереса от страна на чуждестранните инвеститори, които бързат да се включат в играта преди да настъпи трайно възстановяване, пише онлайн изданието Property EU.

Въпреки че в Мадрид продължават да преобладават местните инвеститори, в сектора се завръщат германските институционални фондове, присъединявайки се към редица нови купувачи в региона, включително от Южна Америка, Великобритания и Канада.

Според резултатите от изследване на компанията за недвижими имоти Savills офис пазарът в Мадрид "започва да се пробужда от дрямката", като през второто тримсечие на годината обемът на сделките е достигнал 155 млн. евро - много над 45-те млн. евро, отчетени през същия период на миналата година.

Данните за първото полугодие надхвърлят четирикратно регистрираните преди една година нива, отбелязват от компанията.

Около 59% от сделките през първите шест месеца на 2013 г. са сключени от испански инвеститори. Това обаче е най-ниският дял за последните пет години.

Постижимите наеми в централния бизнес район на Мадрид са 24,50 евро/кв. м, като минималните нива са 4-5 евро/кв. м месечно в офис сграда в промишлена зона. Това са най-ниските нива от рецесията и ако историята се повтори, както се случи в средата на 90-те години, е възможно наемите да се покачат леко към края на 2013 г. и 2014 г., прогнозират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:51 | 05.09.22 г.
fallback