fallback

Градовете в Китай може да наложат още мерки за "охлаждане" на жилищните пазари

На места се планират ограничения на предварителните продажби, както и въвеждане на предварителна регистрация на цените

12:22 | 30.07.13 г.

За да ограничат ръста на цените на жилищата, местните власти в някои градове в Китай може да се наложи да затегнат още мерките за "охлаждане" на пазара на имоти, пише Bloomberg.

Ханджоу, столицата на източната провинция Джъдзян, планира да ограничи одобренията за разрешителни за предварителна продажба на жилища през втората половина на годината. Възможно е и да бъдат увеличени първоначалните вноски за втори жилища, според публикации в местната преса.

"Проблемът с жилищните цени в Ханджоу не е изолиран случай, затова очакваме повече второстепенни и третостепенни градове да затегнат политиките си за контрол на цените", коментира Луо Ю, анализатор от CEBM в Шанхай.

"Използването на административни мерки, като разрешения за предварителна продажба и регистрация на цените, ще има отрицателно влияние върху предлагането и продажбите на жилища", допълва той.

Първостепенните градове като Пекин, Шънджън и Гуанджоу, където ръстът на цените е най-голям, вече отказват разрешения за предварителни продажби за проекти, чиито целеви офертни цени се смятат за твърде високи от местните власти. Гуанджоу планира да сложи таван от 145% от началната цена на търга, според информация на Xinhua, позоваваща са на местни проектоправила.

От 70-те града, следени от централното правителство, най-силно е поскъпването на жилищата в Гуанджоу - през миналия месец цените са се увеличили с 16% на годишна база. В Ханджоу покачването е със 7,1%.

Продажбите на жилища в Китай през първите шест месеца на годината са скочили с 46% спрямо същия период на миналата година на фона на възстановяването на жилищния пазар, след като централната банка понижи лихвите миналата година, за да се справи със забавянето на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
fallback