fallback

Цените на жилищата във Великобритания леко са забавили темпа на ръст

В началото на летния сезон търсенето е по-слабо, отбелязват от Hometrack

11:23 | 29.07.13 г.

Темпото на ръст на цените на жилищата във Великобритания леко се е забавило през юли на фона на по-големия брой британци, предложили имотите си на пазара, и по-слабото търсене в началото на летния сезон, сочат данни на Hometrack Ltd., цитирани от Bloomberg.

Средните цени на жилищата в Англия и Уелс са се повишили с 0,3% след ръста с 0,4% през юни.

На годишна база обаче увеличението е с 1,3% и е най-силното от 2010 г. насам.

Правителството предприе мерки да помогне на британците да навлязат на жилищния пазар, включващи стимули за продажбата на нови жилища и гаранции за кредитополучателите с по-малки депозити.

Въпреки че предлагането на имоти през този месец се е увеличило, недостигът на жилища за продажба през последните месеци работи в полза на цените и вероятно тази тенденция ще се запази, прогнозират от Hometrack.

През юли броят на публикуваните обяви за продажба на жилища на Острова е нараснал с 2,4% в сравнение с 1,6% през юни. Броят на новите купувачи, регистрирани от агентите на недвижими имоти, се е увеличил с 1% спрямо 1,6% през предишния месец.

Броят на одобрените ипотеки през юни вероятно се е повишил до 59 700 спрямо 58 242 през май, прогнозират от Bank of England. Ако резултатите съвпаднат с официалните данни, това ще е най-високото ниво от повече от 5 години насам, отбелязва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 20.08.22 г.
fallback