fallback

Жилищният пазар в САЩ пак е заплашен от балон

Високият отрицателен капитал и ниските лихви по ипотеките доведоха до ограничено предлагане, но силно търсене, което се отразява и на цените

13:35 | 23.07.13 г. 1

САЩ навлизат във втората година на жилищното си възстановяване, а нещата до момента вървят много добре, пише Forbes. Следващите няколко години обаче ще са различни от изминалата.

Анализатори съзират зараждането на нов жилищен балон на някои пазари, предизвикан от Федералния резерв. Zillow неотдавна проведе анкета сред над 100 експерти дали сегашната финансова политика представлява риск от надуване на нов балон. Почти всички участници в анкетата (96%) отговориха положително.

Този балон е следствие на две деформации на сегашния жилищен пазар: висок отрицателен капитал (жилищата струват значително по-малко, отколкото са задълженията на собствениците им към кредиторите) и ниски лихви по ипотеките, отбелязва изданието.

Отрицателният капитал допълнително ограничава жилищното предлагане - 43,6% от американците с ипотека през първото тримесечие на годината не са разполагали с достатъчно капитал, за да могат на практика да продадат имотите си.

Ниските лихви от друга страна засилват търсенето. Когато силното търсене се сблъска с ограничени запаси, резултатът е ръст на цените на жилищата.

Федералният резерв провежда финансова политика, целяща да поддържа ниски лихви по ипотеките, като харчи по 85 млрд. долара месечно, за да попълва баланса си с държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки.

Тази политика върви към своя край, което ще доведе и до ръст на лихвите. Ефектът върху търсенето ще е неизбежен, тъй като купувачите трябва да харчат повече за погасяване на жилищните си заеми. Така обаче поскъпването на жилищата ще се забави, докато то не бъде догонено от доходите, като в някои райони е възможно и поевтиняване.

В тази ситуация Фед ще трябва да избере между два варианта: може да оттегли подкрепата си към икономиката като цяло по-бавно, като по този начин рискува възникването на още един жилищен балон. Другата опция е да премахне всички стимули, което би застрашило възстановяването на икономиката като цяло, но пък би бил избегнат балон на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:30 | 05.09.22 г.
fallback