fallback

Цените на жилищата в еврозоната са паднали до седемгодишен минимум

Задълбочава се поляризацията на пазарите на имоти от периферията и ядрото на еврозоната

11:41 | 22.07.13 г.

Цените на жилищата в еврозоната са паднали до най-ниското ниво от седем години, като най-сериозни са пониженията в страните, ударени най-тежко от финансовата криза, където голяма част от състоянието на домакинствата е вложено в имоти, съобщава Financial Times.

Данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) показват също и все по-големи разлики между отделните страни в еврозоната, които отчасти са отражение на техните разнопосочни съдби в икономически план.

Испания, която все още се съвзема от спукването на имотния балон, след което хиляди нови жилища останаха необитаеми, отчита по-голям от средния спад на цените - в момента те са на нивата от 2003 г.

Германия обаче, където по-малко хора притежават собствени жилища в сравнение с Испания, все още се радва на ръст на цените, които в момента са на най-високо ниво от 10 години. В Италия пък цените са се понижили до средния седемгодишен минимум за еврозоната, но има опасения, че ще продължат да вървят надолу.

"Нашите анализи показват, че степента, до която са паднали цените през последните години, е пряко свързана с мащабите им на растеж преди 2007 г.", коментира Йоланде Барнс от Savills.

Индексът на цените на жилищните имоти на ЕЦБ обхваща нивата на цените на новите и съществуващи имоти в 17-членния блок. Към края на първото тримесечие на 2003 г. той отчете стойност от 96,33 пункта спрямо 97,56 пункта към края на 2012 г. Това е и най-ниското му ниво от средата на 2006 г., преди началото на глобалната финансова криза.

В същото време други индекси, които разглеждат отделните страни, разкриват много сериозни разлики, отразяващи макроикономическите несъответствия в региона.

Спадът в Ирландия е още по-голям дори от този в Испания. Там цените са на най-ниското си ниво от 2000 г., сочат данните на ЕЦБ. В Австрия, където подобно на Германия има ниска безработица и исторически нисък дял на хората, притежаващи собствен дом, цените отново набират скорот. Към края на 2012 г. те са били на най-високо ниво от 12 години.

От държавите в еврозоната Холандия се откроява като жилищен пазар в период на остър спад, като цените там са най-ниски от 10 години насам. Спадът обаче идва след дълги години на значително улеснен достъп до кредити и данъчна система, която стимулираше ипотечното кредитиране. Тази година властите въведоха реформи, целящи да ограничат рисковото ипотечно кредитиране.

Изследване на жилищното финансиране, публикувано от ЕЦБ през април, нареди Кипър, Испания и Италия сред държавите с много по-голям дял на жилищните имоти в нетното състояние на домакинствата в сравнение с Германия. Спадът на цените на много от тези пазари обаче предполага, че в следващото изследване, което се очаква към края на тази година, делът на жилищата в състоянието на домакинствата в държавите, ударени от кризата, ще е много по-малък заради драстичния спад на цените в някои държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 22.07.13 г.
fallback