fallback

Големите строителни компании в САЩ тръгнаха на пазар

Водещит ев бранша масово поглъщат по-малките им конкуренти, за да разширят пазарния си дял

11:27 | 17.07.13 г.

Водещите публични компании за жилищно строителство в САЩ масово поглъщат малките частни фирми, оцелели след жилищния срив, но лишени от възможността да намерят финансиране, пише Wall Street Journal.

В момента големите строители отчитат добри печалби, а жилищата им се продават на по-високи цени. За техните по-малки конкуренти обаче обстановката остава тежка.

Онова, което отличава големите компании, е достъпът до капитал. Миналата година бяха емитирани облигации за рекордните 8,1 млрд. долара. Големите в строителния бранш освен това са на път да отчетат една от най-силните си години до момента, според анализ на J.P. Morgan.

По традиция частните строителни компании разчитат за финансиране на малки или регионални банки. Много от тези кредитори обаче преустановиха отпускането на заеми за строителство по време на финансовата криза, а възобновяването на тази дейност е доста бавно.

Без банкови кредити малките строители не могат да купуват земя строителството на жилища и да реализират проектите си. Това позволява на големите играчи бързо да завземат пазарен дял, като до голяма степен това се случва чрез поглъщане на по-малките им конкуренти.

През последните 18 месеца публичните строителни компании са извършили най-малко 8 големи придобивания на обща стойност 1,5 млрд. долара.

По данни на Deutsche Bank 10-те най-големи публични строителни компании в САЩ, продали 24% от новите жилища в страната през 2007 г., са увеличили този дял до 30% през първото тримесечие на тази година.

В тази ситуация редица малки компании, много от които разчитаха на фондове за частен капитал за финансиране по време на кризата, бързат да се трансформират в публични дружества. От януари досега три строителни компании са дебютирали на борсата, като се очаква броят им да продължи да расте.

Продажбите на нови жилища в САЩ се сринаха със 76% между пика от 1,28 млн. броя през 2005 г. и рекордния минимум от 306 хил. бр. през 2011 г. По време на кризата стотици малки строителни компании фалираха, но това не сполетя нито една от големите публични компании.

Големите играчи оцеляха, като отписаха общо 38,9 млрд. долара от стойността на портфейлите си от земя - гъвкавост, която много от малките компании не можеха да си позволят. Освен това те накараха правителството да им върне някои от данъците, платени по време на годините на бума, за да компенсират загубите от жилищния срив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
fallback