fallback

Инвестициите в имоти отнемат от вложенията в облигации

Имотите се възприемат като атрактивен актив за тези, които искат да избягат от облигациите, но не са достатъчно уверени, за да инвестират в акции

17:39 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Рекордна сума е била изтеглена от фондовете за облигации през миналия месец заради ниската доходност, която отблъсква инвеститорите, съобщава CNBC. Според експерти значителна част от средствата са били пренасочени към имотите заради по-атрактивната доходност.

„Отчасти в резултат на нашите виждания за потенциалните рискове на пазара на облигации част от нашите експозиции бяха пренасочени към имоти“, коментира Бил МакКуакър от Henderson Global Investors.

Недвижимата собственост в момента се разглежда като компромис между акциите и облигациите, отбелязва той.

„В известно отношение имотите се въдприемат като атрактивен актив за инвеститорите, които искат да избягат от облигациите, но не се чувстват достатъчно уверени, за да инвестират в акции. Имотите предлагат доходност, подобна на по-рисковите облигации, но определено опасенията за стойността са по-малко“, коментира още МакКуакър.

По думите му, като се изключи значителната сума, пренасочена от облигации към недвижимост, секторът на имотите не се радва на кой знае какви директни инвестиции през последните години, въпреки атрактивната доходност.

Роб Уъртингтън, портфолио мениджър в JPMorgan asset management, също съобщава, че през последните шест месеца се съкращават експозициите към инструменти с фиксирана доходност, като голяма част от средствата се пренасочват към имоти.

„Гледаме към публичните фондове за инвестиции в имоти, тъй като те са по-ликвидни в сравнение с директната инвестиция в бизнес имоти. Освен това са и добре диверсифицирани“, коментира експертът, като допълни, че компанията му се насочва към фондове, концентрирани върху САЩ, Япония и Австралия, където има „прилична доходност“.

Фондовете, насочени към акции на компании от сектора на имотите, също предоставят добри възможности, посочват от BlackRock.

Пенсионните фондове също насочват сериозен обем от средства към сектора на имотите, отбелязва изданието.

Въпреки засиления интерес, анализатори не смятат, че пренасочването на средства към сектора на имотите ще засегне тежко пазара на облигации. „Не вярвам да има масирани разпродажби на пазарите на облигации, но определено има силен интерес към имотите. Все пак обаче основното предизвикателство е да се намери достатъчно ликвидно решение“, коментира Найджъл Къминг от Canaccord Genuity.

Той също допълва, че компанията му смята да диверсифицира портфейла си с инвестиции в няколко глобални фонда за имоти като отправна точка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
fallback