fallback

Пазарът на бизнес имоти в Европа отчете най-доброто тримесечие от 5 години

Ако инвестициите продължат да нарастват със същите темпове, за цялата година обемът им може да достигне 142 млрд. евро, според консултантска компания

09:42 | 11.07.13 г.

Пазарът на бизнес имоти в Европа като цяло отчете най-доброто си тримесечие от пет години, пише в анализ на компанията Cushman & Wakefield, цитиран от онлайн изданието Property EU.

Данните показват, че през второто тримесечие на годината на Стария континент са сключени сделки с имоти за 32 млрд. евро - най-силното второ тримесечие от 2007 г. насам.

Ако и оставащата половина на годината бъде така силна, общият обем на инвестициите в сектора на бизнес имотите може да достигне 142 млрд. евро, прогнозират от компанията.

Според експертите това е възможно, тъй като търсенето и активността на европейския пазар на бизнес имоти продължават да са високи, въпреки сътресенията на глобалните пазари на акции и облигации. Инвеститорите разширяват хоризонтите си и поемат повече рискове, а това води до засилване на цените, посочва се в доклада.

Спрямо първото тримесечие активността е отслабнала с 4%, но на годишна база обемите са нараснали с 8,6%, като в повечето райони ключова роля играят международните купувачи, които са увеличили разходите си с 15% спрямо 5% ръст за активността на локално ниво.

Най-търсени сред глобалните пенсионни, застрахователни и суверенни фондове са големите лотове. Именно тези фондове движат търговията на водещите три пазара - Франция, Германия и Великобритания, на които се падат 62% от всички средства, инвестирани през второто тримесечие.

В същото време обаче пазарният им дял намалява, тъй като на преден план излизат други локации - за периода Южна Европа отчита увеличение на обемите от 94%, държавите от Бенелюкс - 70%, а Скандинавските страни - с 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 10.09.22 г.
fallback