fallback

Пазарът на имоти в Хонконг е заплашен от "перфектната буря"

Експерт предупреждава, че цените могат да паднат с до 20% през следващите 1-2 години

17:58 | 10.07.13 г.

Комбинацията от отслабващо търсене от страна на купувачи от континенталната част на Китай, по-високи лихви и ограничителни мерки може да предизвика "перфектната буря" на пазара на недвижими имоти в Хонконг, твърди икономист от HSBC, цитиран от CNBC.

В резултат на това цените на жилищата в азиатския финансов център, които достигнаха рекордни нива през последните години, могат да претърпят корекция от 10-20% през идните 1-2 години, отбелязва Фредерик Нойман.

"Смятам, че наложените мерки за охлаждане със сигурност влияят върху пазара. Ако погледнем в бъдеще, има и други опасности - едно забавяне на икономическия растеж в Китай със сигурност ще окаже въздействие върху цените на имотите", коментира експертът.

"Освен това по-високите лихви в щатски долари директно се отразяват на Хонконг", допълва той. Валутната политика на Хонконг се влияе пряко от тази в САЩ, тъй като местната валута е вързана за долара.

Ако обемът на сделките, който се сви сериозно през последните месеци, продължава да намалява, цените на имотите могат да го последват, твърди Нойман. През май са сключени сделки с общо 4 276 имота или с близо 50 на сто по-малко в сравнение с преди година.

От 2008 г. насам цените на жилищните имоти в Хонконг са се покачили със 120% на фона на рекордно ниските лихви и търсенето от страна на купувачи от континентален Китай. Именно те са основният източник на търсене на луксозния пазар на имоти в града, като на тях се падат близо 35% от покупките в този сегмент за 2012 г., според HSBC.

Делът им на пазара на луксозни имоти обаче се е свил до малко над 15% през първото тримесечие на годината основно поради поредицата от мерки за затягане.

През февруари правителството в Хонконг удвои данъка върху продажбата за всички сделки с имоти на стойност над 257 894 долара, за да възпре спекулативните инвестиции и да стабилизира цените.

През изминалите почивни дни хиляди агенти на недвижими имоти в Хонконг протестираха срещу мерките с твърдения, че те са заплаха за бизнеса им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 27.08.22 г.
fallback