fallback

Жилищният пазар в Испания дълго ще страда от свръхпредлагането на имоти

Наличните жилища могат да бъдат усвоени до 2018 г., като за някои градове периодът е дори по-дълъг

14:03 | 08.07.13 г.

Сегашното свръхпредлагане на испанския жилищен пазар може да продължи поне още 5 години, според нов доклад на консултантската компания RR de Acuna & Associates, цитиран от онлайн изданието World Property Channel.

Ако не се броят 59-те хиляди жилища, придобити от банките, през 2012 г. са продадени общо 259 хил. жилища. При сегашното предлагане на жилища, за да бъдат продадени, ще трябва да мине времето поне до 2018 г., според консултантската компания.

В много от испанските градове периодът може да е и още по-дълъг, предупреждават експертите.

"Този реален и потенциален запас ще остане постоянен или ще нараства до 2016 г. поради сегашния брой на жилищата в строеж, принудителните изземания от банките и емиграцията", прогнозират авторите на документа.

Пазарът на имоти в Испания бе сред най-тежко засегнатите от глобалната финансова криза и все още е в тежко състояние. Търсенето на втори домове в страната е основно от Европа, където икономиката продължава да е в депресия. Почти 92% от чуждестранните купувачи на втори дом са продали жилище преди да си купят друго, което не променя общата верига на предлагане на жилища, посочва се още в доклада.

Според компанията цените са паднали с 27%, въпреки че много други източници смятат, че понижението е дори по-голямо и ще продължи на фона на ниското търсене на инвестиции в имоти.

Испанското правителство обаче неотдавна обяви, че ще предлага визи на чуждестранни инвеститори, закупили имот в Испания. Работи се и по начини и да се намали бюджетният дефицит чрез продажба на държавни бизнес имоти на частни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 19.08.22 г.
fallback