fallback

Отдръпването на стимулите на Фед ще притисне цените на бизнес имотите в Европа

Ограничаването на стимулите за икономиката ще забави и без това бавното възстановяване на сектора на имотите, според експерти

12:17 | 08.07.13 г.

Цените на бизнес имотите в Европа могат да паднат с до 5% в отговор на сигналите от миналия месец, че Федералният резерв на САЩ вероятно ще ограничи подкрепата си за икономиката към края на тази година, твърдят експерти, цитирани от Ройтерс.

Изявлението на председателя на Фед Бен Бърнанке, че е възможно да бъде сложен край на програмата за изкупуване на облигации догодина, бе преломен момент за финансовите пазари, които бяха свикнали на стабилна подкрепа от централните банки. За европейските пазари на имоти тази подкрепа ще забави едно така или иначе трудно възстановяване на фона на дълговата криза, която продължава да потиска доверието на бизнеса и търсенето от страна на наемателите.

Една от последиците от ограничението на стимулите от страна на Фед е ръста на доходността от облигации, което означава, че инвеститорите обикновено търсят по-висока доходност от имотите - по-рисков актив, поради факта, че е по-бавен и по-скъп за покупка и продажба, а има и риск да остане ненает.

Доходността от облигации в Европа вече се повиши в очакване да бъде сложен край на стимулите. При всички положения дори и малки промени биха имали голямо въздействие върху цените.

В момент, когато повечето водещи икономики в Европа са или в рецесия, или все още се борят да възстановят растежа си, цените на наемите на офисите, магазините и складовете едва ли ще се повишат скоро, което означава, че трудно може да се очаква ръст на цените на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 10.09.22 г.
fallback