fallback

Очаква се значителен ръст в търсенето на логистични площи в Европа

Основен двигател на търсенето ще бъде електронната търговия и свързаните с нея дейности

11:26 | 08.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Търсенето на индустриални и логистични площи в Европа се очаква да нарасне значително през следващите три години, сочат резултатите от проучване на консултантската компания CBRE, осъществено сред инвеститори, предприемачи и наематели.

Над 80 на сто от анкетираните прогнозират, че заради разширяването на електронната търговия и свързаните с нея дейности ще се засили необходимостта от допълнителни индустриални и логистични площи. В тази връзка логистичните оператори и търговците на дребно ще са основният двигател на търсенето в бъдеще, посочват от консултантската компания.

И в момента ръстът на онлайн търговията е съществен двигател на търсенето на пазара на логистични и индустриални имоти – както големи площи на основните пазари, така и на по-малки имоти на по-второстепенни локации.

Според резултатите от анкетата най-голям ръст на търсенето в този сегмент от пазара се очаква в Германия, както и в държавите от Централна и Източна Европа.

Една пета от участниците в проучването обаче предупреждават, че съществуващият сграден фонд ще се окаже задържащ фактор за развитието на пазара на логистични и индустриални площи. Експертите посочват, че е необходимо активизиране на строителството, за да бъде задоволено търсенето в този пазарен сегмент и най-вече – търсенето за нуждите на електронната търговия.

Срокът на договорите за наем е посочен като предпоставка за спънка от 29% от анкетираните. Същевременно обаче се отчита съживяване на дълговото финансиране, като тази година само 13 на сто от анкетираните посочват липсата му като спънка за бизнеса.

„Резултатите от изследването демонстрират нарастващата нужда от нови логистични площи. Нашите клиенти проявяват повишен интерес към този вид собственост и Германия и Централна и Източна Европа вероятно ще преминат през най-голям ръст на търсенето“, коментира Ричард Холбъртън от компанията.

Повече от всякога европейските потребители на логистични площи търсят гъвкави „складове“, които да са подходящи за нуждите на техния бизнес и да отговорят на промените на веригата на доставките, посочва се още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:22 | 13.09.22 г.
fallback