fallback

Цените на жилищата на Острова през юни са достигнали 3-годишен връх

Подобреното доверие в пазара на имоти и икономиката, и недостигът на имоти за продажба оказват подкрепа на цените

13:02 | 04.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата във Великобритания през юни са нараснали до най-високото им ниво от близо 3 години заради стимулите за кредитирането, които са се отразили и на търсенето, сочат данни на Halifax, ипотечното звено на Lloyds Banking Group Plc, цитирани от Bloomberg.

На месечна база е отчетен ръст на цените от 0,6 на сто до средните 167 984 паунда за жилище, което е най-високо ниво от август 2010 г. На годишна база растежът е от малко над 4 на сто.

През второто тримесечие цените на жилищата на Острова са нараснали с 2,1% спрямо първите три месеца на годината, сочат още данните. Спрямо второто тримесечие на миналата година е отчетено повишение от 3,7%.

След като централната банка на Острова обяви стимулите за кредитирането, пазарът на имоти започна да се подобрява. Вчера централната банка съобщи, че отчита значителен ръст на запитванията за ипотеки през второто тримесечие.

Данните сочат, че отпуснатите през месец май ипотеки са нараснали до най-високо ниво от 2009 г., а банките индикират, че обмислят активизиране на кредитите, които покриват по-голям дял от стойността на жилищата.

„Подобреното доверие в пазара на имоти и икономиката, в комбинация с недостига на имотите, обявени за продажба, изглежда оказват подкрепа за цените на жилищата“, коментира Мартин Елис, икономист в компанията.

Въпреки тази констатация обаче, според него влошената икономическа среда и слабият ръст на доходите се очаква да останат основна спънка пред по-сериозен ръст на търсенето на пазара на имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
fallback