fallback

Високите наеми в Хонконг изтласкват дребните търговци от пазара

В момента магазините за луксозни стоки и бижута земат 90% от търговските площи на първокласните локации

12:30 | 04.07.13 г. 1

Бързият растеж и зашеметяващите икономически промени повишиха наемите на магазините в много от големите градове в Азия през последните години, пише New York Times. Никъде обаче те не са толова високи, колкото в Хонконг – финансов и логистичен център, на който много компании гледат като на тест и трамплин за навлизането на огромния пазар на континентален Китай.

Цените на жилищата в мегаполиса започнаха да вървят надолу поради държавните мерки за охлаждане на търсенето, но това не се отнася за наемите на магазините. Заради ръста на наемните равнища много дребни търговци са изтласквани от пазара.

Особено тежък е този натиск в Хонконг през последните 2-3 години, твърдят експерти. В момента магазините за луксозни стоки и бижута земат 90% от търговските площи на първокласните локации.

Наемите на магазините на Козуей Бей са най-високите в света: средно 2 700 долара/кв. м на месец. Два други квартала в Хонконг - Цим Ша Цуей и централния район, са сред петте най-скъпи места в света. Това прогонва много от колоритните малки семейни магазинчета в тези райони - железарии, плод-зеленчуци, магазини за билкови лекарства, ресторанти. Те са важна част от бизнес еко системата в Хонконг, а с тяхното изчезване постепенно се променя и обликът на много квартали в града.

В същото време веригите за луксозни стоки, бижута и козметика масово навлизат в търсене на печалба от огромния брой купувачи от Китай.

Данъците върху луксозните стоки в Хонконг са много по-ниски отколкото на континента, така че тези стоки са особено търсени от купувачите. В същото време броят на посетителите от континенталната част на азиатската страна сериозно нарасна, след като през 2003 г. бяха облекчени ограниченията за пътуване.

През 2002 г. Хонконг е бил посетен от 6,8 млн. китайци, живеещи на континента. Миналата година броят им е бил 35 млн. души.

Парите, които харчат те, имат сериозен принос за икономиката и пазара на труда в Хонконг.

През 2012 г. китайците са похарчили близо 23 млрд. долара в Хонконг или 9% от БВП. Прогнозите са, че до 2015 г. тази сума ще достигне 60 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:17 | 06.09.22 г.
fallback