fallback

Свършиха ли луксозните имоти в Ню Йорк?

Пазарът страда от недостиг на предлагане, както и от неразумно високите цени, искани от някои продавачи

10:19 | 03.07.13 г.

Продажбите на имоти за милиони долари в Ню Йорк са намалели рязко през второто тримесечие на годината. В голяма степен това се дължи на намалелите запаси от луксозни жилища на пазара, сочат резултатите от проучване на консултантската компания Brown Harris Stevens, цитирани от CNBC.

Продажбите на жилища на цена от или над 5 млн. долара са паднали с 25% до 679,3 млн. долара спрямо същия период на 2012 г. При имотите на стойност над 10 млн. долара спадът е близо 50% до 241,9 млн. долара.

Според брокерите понижението е в резултат на липсата на предлагане. Броят на имотите на цена между 5 и 10 млн. долара на пазара в Ню Йорк е намалял с 15% за последната година. Реално този спад е още по-голям, тъй като много от запасите, добавени през второто тримесечие на тази година, се състоят от апартаменти и сгради, които все още са в строеж.

Проблемът с предлагането се влошава още повече от цените. Експерти от бранша отбелязват, че много от апартаментите с най-високи цени на пазара са надценени спрямо сравними продажби. Освен това продавачите не са под особен натиск да пласират имотите си. Купувачите обаче на свой ред не са склонни да плащат подобни високи цени.

Според брокера Доли Ленц от Ню Йорк милионерите и милиардерите, купуващи най-скъпите имоти в Манхатън, може и да са богати, но са и много внимателни по отношение на цената и не са склонни да плащат повече от разумното.

Несъответствието между предлагането и търсенето води до застой, който може да продължи до края на тази година. Това на свой ред ще навреди на продажбите и на икономиката на Ню Йорк като цяло, предупреждават експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
fallback