fallback

Цените на новите жилища в Китай са ускорили ръста през юни

Китайското правителство е изправено пред дилема как да охлади жилищния пазар и в същото време да запази растежа на втората по големина икономика в света

11:03 | 01.07.13 г.

Цените на новите жилища в Китай през юни са регистрирали най-силния си ръст от декември насам, когато излязоха от цикъла на понижение, въпреки затегнатите ограничителни марки на правителството, съобщава Bloomberg.

Миналия месец цените са нараснали със 7,4% до 10 258 юана (1671 долара)/кв. м, сочат данни на компанията SouFun Holdings Ltd., която притежава най-големия сайт за имоти в страната.

Най-силно е поскъпването спрямо май в източния град Дзянсу - с 3,6%. В столицата Пекин повишението на цените е с 1,6%, а в Шанхай - с 0,6%.

Китайското правителство е изправено пред дилема как да охлади жилищния пазар и в същото време да запази растежа на втората по големина икономика в света, коментират анализаторите на Nomura Holdings Inc.

През март Пекин засили тригодишната си кампания за "охлаждане" на жилищните цени, като местните власти въведоха най-строгите рестрикции на жилищния пазар от общо 35-те провинциални столици.

"Продажбите са стабилни, но предлагането не се увеличава, естествено е в тази ситуация цените да вървят нагоре", коментира Дай Фан, анализатор от Zheshang Securities Co. в Шанхай, като цитира съществуващото търсене от страна на населението, след като спекулантите бяха прогонени от пазара благодарение на държавните ограничителни мерки.

"Централното правителство вероятно ще продължи да изчаква, тъй като сегашните повишения на цените са резултат от пазарни механизми", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 12.09.22 г.
fallback