fallback

Ще се отразят ли проблемите в Китай и Бразилия на пазара на луксозни имоти в САЩ

Представителите на високат асредна класа са най-тежко ударени от спада на фондовите пазари и икономическите проблеми

12:40 | 26.06.13 г.

Проблемите на нововъзникващите пазари могат да се прехвърлят и върху сградите с луксозни апартаменти в Ню Йорк и Маями, пише CNBC.

Богати инвеститори от Бразилия и Китай са сред основните двигатели на процеса на възстановяване на пазара на луксозни имоти в САЩ, особено в Ню Йорк, Маями и Лос Анджелис. Сега обаче, на фона на забавянето на нововъзникващите икономики, поевтиняването на валутите и спада на акциите, има опасност пазарът на първокласни имоти да пострада.

Вероятно най-силно ще е въздействието върху пазара на луксозни жилища в Маями. На бразилците се падат около 12% от продажбите на имоти в града за миналата година. В същото време именно те са купувачи на много от луксозните апартаменти в небостъргачите, което подпомогна възстановяването на местния имотен пазар и новия строителен бум.

Повечето бразилци, купуващи имоти във Флорида, предпочитат апартаменти, а не самостоятелни семейни къщи. Около 2/3 от тях купуват жилища на цена над 200 хил. долара.

"Пазарът може да се забави заради случващото се в Бразилия", коментира Хорхе Урибе, брокер на луксозни имоти в One Sotheby's International в Маями. "Мисля, че много хора тук отделяха сериозно внимание на Бразилия по отношение на продажбите и те могат да се окажат в тежко положение", допълва той.

Според експерти проблемите в Бразилия могат да имат както положителни, така и отрицателни последици за Маями. Небостъргачите с луксозни апартаменти, където имотите обикновено струват между 500 хил. и 3 млн. долара, могат да бъдат най-сериозно ударени от забавянето. Подобни имоти обикновено се купуват от хора от високата средна класа и дребните милионери, които са най-сериозно ударени от спада на фондовия пазар и икономическите проблеми.

В същото време обаче пазарът на най-скъпите жилища може да се облагодетелства от ситуацията, тъй като най-богатите латиноамериканци ще се насочат към по-сигурни места за инвестиции на сериозна част от състоянието им.

В Ню Йорк големият фокус е върху китайските купувачи. Според брокери на богатите китайци се падат 10% от пазара. Някои от новите луксозни небостъргачи са насочени изцяло към този сегмент купувачи.

Според експерти забавянето на икономиката на Китай и смутът на азиатските пазари може да привлече повече китайци на по-сигурните пазари. Други брокери обаче посочват, че китайците са започнали да проточват сделките, които понякога това продължава няколко месеца или дори година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
fallback