fallback

Засилват се шансовете Дубай да е домакин на World Expo през 2020 г.

Местните власти в емирството са изключително амбицирани да станат първите домакини на изложението от Близкия Изток

12:32 | 25.06.13 г.

Миналия месец Бюрото за международни изложения (BIE) проведе заседание, на което обсъди легитимността и готовността на кандидатурите на 5 града за домакин на World Expo през 2020 г., съобщава онлайн изданието World Property Channel.

Аютая в Тайланд бе елиминиран заради липса на държавна подкрепа. Така останаха Екатеринбург в Русия, Измир в Турция, Сао Пауло в Бразилия и Дубай в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Окончателният вот е в края на ноември.

Шансовете на Дубай със сигурност се подобриха през последните 6 месеца, след като емирството обяви няколко нови мега проекти, а местните власти са изключително амбицирани да станат първите домакини на изложението от Близкия Изток.

Списъкът от суперлативи за Дубай донесе на емирството световна репутация. Евентуална успешна кандидатура за събитието обаче би укрепило позициите му на глобалната сцена след тежките последици от рецесията.

В момента да се намери финансиране за нови големи проекти е трудно. Неотдавна Sovereign Wealth Centre в Лондон препоръча на суверенните фондове да избягват Дубай след цикъла на бум и срив там.

Кандидатурата на Дубай е подкрепена от Лондон, а през юни и Франция съобщи, че застава зад желанието на емирството да бъде домакин на събитието.

Евентуален успех би съживил още няколко от емблематичните проекти в Дубай. Според експерти някои от тях дори могат да бъдат ускорени, за да съвпаднат с предложената дата за стартиране на изложението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:09 | 19.08.22 г.
fallback