fallback

Европа 2050 - какви ще бъдат целите на ЕС за енергийната ефективност на сградите

Застъпници на енергийната ефективност настояват европейските власти да приемат амбициозни цели за свиването на потреблението на енергия от сградите до 2050 г.

11:05 | 24.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

След като миналата година Европейският парламент (ЕП) прие директивата за енергийна ефективност, която влиза в сила от средата на следващата година, вече има призиви европейските власти да излязат с цели до 2030 г. и да приемат предложения за драстично намаляване използването на енергия в сградния фонд на Европа до 2050 г., съобщава EurActiv.com.

Активисти призовават политиците да действат сега и да реализират огромния потенциал за икономия на енергия в сградния фонд на Европа, отбелязва изданието. В момента потреблението на енергия от сградите на Стария континент възлиза на 40% от крайното потребление на енергия.

Застъпниците на енергийната ефективност в ЕП настояват за амбициозна цел – потреблението на енергия в сградите до 2050 г. да намалее с 80% в сравнение с нивата от 2010 г.

“Няма съмнение в това - спешно трябва да се заемем с енергийно ефективното обновяване на сградния фонд на ЕС. С енергийно неефективните сгради ние не само губим енергия и пари, но и се лишаваме от златната възможност да работим срещу изменението на климата на ЕС, да създаваме работни места и растеж, както и енергийна сигурност”, коментира британският евродепутат Фиона Хол.

„Това са амбициозни, но постижими цели за обновяването на сградите, които бяха подкрепени от всички членове на комисията по индустрия и енергетика през януари. Това е и признание колко е важно да се осигури сигурност на пазара, за да се отприщят инвестициите в саниране“, допълват от Renovate Europe, група, създадена от Европейския алианс на компаниите за енергийна ефективност на сградите.

Евродирективата за енергийната ефективност беше одобрена през септември 2012 г., след като стана ясно, че ЕС изостава от изпълнението на целта си да свие с 20% потреблението на енергия през 2020 г. Регламентът обаче задължава държавите-членки да изготвят пътна карта за подобряването на енергийната ефективност на целия строителен сектор до 2050 г., но без ясни цели за намаляване на енергийното потребление.

В директивата освен това е заложена цел държавите-членки в ЕС да реновират 3% от обществените сгради в периода 2014-2020 г., като се започне от сградите с полезна площ минимум 500 кв. м, а след юли 2015 г. - и сградите с площ от минимум 250 кв. м.

В средата на следващата година Европейската комисия ще излезе с доклад, от който ще стане ясно доколко държавите-членки на съюза са на път да изпълнят целите си до 2020 г. Подобен доклад ще излезе и през 2016 г.

Същевременно евродепутати предупреждават, че в директивата не са заложени гаранции, че целите за енергийната ефективност до 2020 г. ще бъдат изпълнени. За някои държави от ЕС енергийната ефективност не е приоритет в момента и те не са склонни да поемат нови задължения.

Същевременно държавите от северозападния регион на Европа, които са доста по-амбициозни по отношение на въпросите за енергийната ефективност и околната среда, също са критични дали Европа трябва да се обвързва с подобни цели за енергийната ефективност на сградите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
fallback