fallback

Най-големият офис комплекс в Европа се продава заради дългове

Собственикът на Coeur Défense Towers в La Defense, Париж, не може да обслужва кредита, който взе, за да придобие сградата преди няколко години

10:18 | 18.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Coeur Défense Towers. Снимка: Wikipedia

Най-големият офис комплекс в Европа - Coeur Défense Towers в бизнес квартала на Париж La Defense, е обявен за продажба, съобщава френският вестник Le Figaro, цитиран от онлайн изданието europe-re.com.

Сградата, която е с отдаваема площ 190 хил. кв. м, е собственост на компанията Hold. Тя беше създадена от пенсионния фонд на General electrics и банкрутиралата Lehman Brothers.

Собственикът на комплекса е наел две инвестиционни банки, които да консултират и организират продажбата на имота. Една от тях е Morgan Stanley, а другата е или Rothschild, или BNP Paribas, съобщават запознати източници.

Hold придоби Coeur Defense през 2007 г. за 2,1 млрд. евро от Goldman-Sachs Whitehall Funds и Unibail-Rodamco. Три четвърти откомплекса са заети от доста силни наематели, като AXA, HSBC и Allianz.

Собственикът обаче е затруднен да обслужва кредита в размер на 1,6 млрд. евро, който взе, за да придобие комплекса.

Въпреки добрите позиции на имота, експерти смятат, че цената на сделката ще е по-ниска от цената, на която Hold купи сградата преди почти 6 години. Очакванията са сделка да се осъществи при ниво от около 1,1 млрд. евро.

Дори и действително продажбата на сградата да се осъществи при по-ниска цена, това ще е най-голямата сделка с имот във Франция от доста време. След кризата по-мащабни придобивания почти нямаше, като за последно през 2012 г. катарски инвеститори купиха една от емблематичните сгради на Шанз-Елизе за 500 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 05.09.22 г.
fallback