fallback

Град в пустиня

Урбанизацията в Китай продължава с пълна сила, включително и в негостоприемната северозападна провинция Гансу, където се строи нов град

11:49 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Китайските власти искат да насърчат преместването на милиони жители на селските райони към градовете. За целта строителството на цели нови градове тече с пълна пара, пише в. Telegraph.

Един от тях е Ланджоу Синцю, или Новият Ланджоу, който се „ражда“ буквално на фона на сухия, лунен пейзаж в северозападната провинция Гансу.

Допреди няколко месеца това прашно, закътано, отдалечено и безводно плато беше дом на няколко бедни села. Сега то е превърнато в гигантска строителна площадка, символ на надпреварата за урбанизация.

Властите в Пекин планират да похарчат 5,6 трлн. долара през следващото десетилетие, за да подпомогнат преместването на около 400 млн. души от селата в градовете. Ланджоу Синцю се строи именно заради тези намерения, като буквално от напуканата кафяво-жълта земя изникват десетки сгради. По новите празни улици патрулират полицейски автомобили, а от билбордовете може да се видят проектите на бъдещите луксозни магазини.

Вече е изграден и комплексът, в който ще се настани бъдещото местно правителство. Вътре в централната сграда е поставена огромна златна статуя, изобразяваща ръкостискане, както и плакет с надпис „Ръка за ръка се движим напред. Създаваме бъдещето си заедно“.

„Има големи промени в този район“, коентира пред изданието Гуей Гуосиен, 55-годишен градинар, който живее в юрта и издържа 8-членното си семейство като поддържа тревните площи по един от главните булеварди на новия град. „Това е бърза промяна и тя е за добро. Това строителство е добро за селяните“, допълва той.

Официално този проект на стойност няколко милиарда долара е опит да се възпроизведе „раждането“ и развитието на района Пудун в Шанхай, но в негостоприемната северозападна провинция. Планира се също така до 2020 г. в района да бъде изграден и високотехнологичен център за научни изследвания. Засега проектът е наречен "Wisdom Valley" (Долината на мъдростта), а очакванията на властите са до 2030 г. той да започне да генерира 27 млрд. паунда годишно.

До 2020 г. градът трябва да се превърне в индустриален и логистичен център и дом на поне 500 хил. души. В момента един от кварталите му се населява от няколко хиляди души, предимно местно население, които са получили жителство в замяна на съгласието им да бъдат разрушени старите им селски домове. До края на годината ще пристигнат още нови жители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:12 | 12.09.22 г.
fallback