fallback

Все повече собственици на имоти в САЩ "изплуват над водата"

Делът на ипотеките с отрицателен капитал се е свил под 20% през първото тримесечие

10:02 | 13.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Делът на собствениците на имоти в САЩ, които дължат по ипотеките си повече, отколкото струват жилищата им в момента, се е свил до по-малко от 20% от собствениците на имоти, купени с кредит, през първото тримесечие на годината заради продължаващото възстановяване на пазара на имоти, сочат данни на CoreLogic, цитирани от Bloomberg.

През тримесечието около 850 хил. кредитопоулчатели са успели да преодолеят негативния капитал, а тези, които дължат по ипотеките повече, отколкото струват жилищата им, са намалели до 9,7 млн., или 19,8% от общия брой на кредитополучателите. За сравнение, година по-рано делът на собствениците на имоти с отрицателен капитал по ипотеките беше близо 22 на сто, припомня информационната агенция.

Заради рекордно ниските ипотечни лихви в последните месеци се засили конкуренцията на пазара на имоти и на фона на ограниченото предлагане цените започнаха да се повишават. През април цените на жилищата в САЩ скочиха с 12,1% на годишна база, което е най-силният им ръст от февруари 2006 г., отчитат от CoreLogic.

Експертите посочват, че ипотеките с отрицателен капитал ще продължат да намаляват заради очакванията ценовият ръст да продължи. По-бързо възстановяване се очаква при ипотеките за жилища на стойност над 200 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 06.09.22 г.
fallback