fallback

Бразилия облекчава достъпа на чужди работници

Новите правила за издаване на визи може да подкрепят и пазара на имоти в страната

11:48 | 11.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Бразилия обяви, че ще облекчи достъпа до визи за чуждестранните работници, които запълват сериозни дупки на пазара на труда. Очаква се обаче новите правила да се отразят благотворно и на пазара на имоти, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Съгласно сегашните правила имигрантите трябва да чакат няколко месеца, за да бъде молбата им за виза обработена. С новите правила се предвижда да се намали броят на документите, които чужденците, искащи виза, ще представят пред бразилските власти, както и да подават молбите онлайн, което значително ще съкрати сроковете за обработка на документите.

“Това е сериозна стъпка напред”, коментира Бернардо Мира от консултантската компания Pacific Global Mobility Services пред The Rio Times.

Промените идват сред многократните апели на бизнеса в Бразилия да се опрости процеса по издаване на визи за чужди работници, тъй като страната изостава сериозно с подготовката за световното първенство по футбол и Олимпиадата през съответно 2014 и 2016 г.

Новата схема обхваща и младите специалисти с магистърска степен и студентите, които ще могат да работят в страната до 90 дни по време на ваканциите им.

През последното десетилетие броят на чужденците в Бразилия е намалял, сочат правителствените данни. В момента имигрантите съставляват само 0,3% от населението на страната, като 43 на сто от тях са на над 60 години. Всеки ход това да се промени се приветства от бизнеса, отбелязва изданието.

Испания и Португалия са обичайният таргет, още повече, че в момента младите хора в двете страни търсят възможности за работа в чужбина заради тежката рецесия у дома.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:06 | 03.09.22 г.
fallback